ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
loading...

Η Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα

Τον Απρίλιο του 1941 όταν τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ελλάδα τα 2 πλέον σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τις πολιτειακές εξελίξεις ήταν η αναχώρηση του βασιλιά και της κυβέρνησής του από την Ελλάδα και η μετάβασή τους τελικά στο Λονδίνο υπό βρετανική προστασία καθώς και η παράδοση των ελληνικών στρατευμάτων και της Ελλάδας στους κατακτητές με τα τρία πρωτόκολλα που υπέγραψε με τους Γερμανούς ο στρατηγός Τσολάκογλου.Μετά τις τρεις κατοχικές κυβερνήσεις του Τσολάκογλου,του Λογοθετόπουλου και τέλος του Ράλλη που ήταν με το πλευρό των κατακτητών και οι οποίες δεν είχαν καμμία ουσιαστική εξουσία καθώς δεν περιελάμβαναν Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και την οικονομία της χώρας έλεγχαν οι κατοχικές δυνάμεις οι οποίες σύντομα οδήγησαν το λαό στην πείνα του χειμώνα 1941-1942 που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς ανελήφθη πολιτική πρωτοβουλία για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από το παράνομο ΚΚΕ που ίδρυσε μεταξύ άλλων το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο(ΕΑΜ).Το Φεβρουάριο του 1942 δημιουργείται ο Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός(ΕΛΑΣ).Το ΕΑΜ κατάφερε να αγκαλιάσει μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
Σιγά σιγά η ένοπλη αντίσταση άρχισε να αμφισβητεί τη κατοχική εξουσία και άρχισε να επιβάλλεται μια παράλληλη κρατική εξουσία. Η δύναμη του αντιστασιακού κινήματος οδήγησε στην απελευθέρωση σημαντικού τμήματος της επικράτειας. Σε όλες αυτές τις περιοχές άρχισε να συγκροτείται μια νέα κρατική εξουσία η οποία απέκτησε τους δικούς της θεσμούς και το δικό της νομοθετικό πλαίσιο.Με πρωτοβουλία του ΕΑΜ σχηματίζεται Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης(ΠΕΕΑ). Συγκαλείται αμέσως Εθνικό Συμβούλιο από τη κυβέρνηση του βουνού. Διενεργούνται εκλογές μέσα στις συνθήκες τις γερμανικής κατοχής οι οποίες δεν εκτυλίχθηκαν μόνο στην ελεύθερη η ημιαπελευθερωμένη Ελλάδα αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας ψήφισαν οι γυναίκες και η ψηφοφορία ήταν καθολική και μυστική. Τελικά στο Εθνικό Συμβούλιο αναδείχθηκαν με εκλογή 180 αντιπρόσωποι στους οποίους προστέθηκαν 22 βουλευτές της προδικτατορικής περιόδου. Το εθνικό Συμβούλιο υιοθέτησε στις 27 Μαΐου 1944 το Α' Ψήφισμα.Το Ψήφισμα ήταν συνταγματικού περιεχομένου και αποτελείτο από 15 άρθρα. Ουσιαστικά ήταν ένα πρόπλασμα Συντάγματος το οποίο έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δύναμη του λαού καθώς σκοπός ήταν να καταργηθεί οτιδήποτε αντιδημοκρατικό και η σταθεροποίηση των δημοκρατικών ελευθεριών.Σε εντελώς αντίθετη τροχιά βρισκόταν ο ΕΔΕΣ ο οποίος συσπείρωσε μόνο ένα μικρό τμήμα του λαού και γεωγραφικά δε μπόρεσε να επεκταθεί πέρα από ένα τμήμα της Ηπείρου. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Βρετανία και την εξόριστη βασιλική  κυβέρνηση. Η βασιλική κυβέρνηση που είχε την υποστήριξη της Βρετανίας και για μεγάλο διάστημα έδρευσε στο Κάιρο δεν ήθελε σε καμμία περίπτωση να επιβληθεί το ΕΑΜ μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Για το λόγο αυτό προσπάθησε να αποκτήσει περισσότερο δημοκρατικό χαρακτήρα.Η διπλωματική προσπάθεια κορυφώνεται με τη διάσκεψη του Λιβάνου το Μάιο του 1944 σύμφωνα με την οποία δημιουργείται κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τη πρωθυπουργία του Γ. Παπανδρέου και οι δυνάμεις του ΕΑΜ αντιπροσωπεύονταν ως μειοψηφία. Τη συμφωνία του Λιβάνου ακολούθησε μια δεύτερη συμφωνία η συμφωνία της Καζέρτα το Σεπτέμβριο του 1944. Με αυτή τη συμφωνία οι βασιλικές και βρετανικές δυνάμεις απέκτησαν μια νομική, ηθική και πολιτική βάση που πριν δε διέθεταν. Κάπου εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι εκείνη την εποχή κατά τη διάρκεια της κατοχής σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχαν αδέρφια που πολεμούσαν τα αδέρφια τους καθώς οι μεν ήταν αντάρτες και οι δε φαντάροι του κατοχικού στρατού. Ακόμα πολλοί αναγκάστηκαν να σκοτώσουν χωρίς να το θέλουν στο απόσπασμα,έγκυες και παιδιά σφαγιάστηκαν. Επιπροσθέτως περιουσίες λεηλατήθηκαν επιτάχθηκαν σπίτια.Ένα από αυτά ήταν και το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα...Μέσα στ'αδέρφια που πολεμούσαν τους δικούς τους ήταν και ο παππούς μου.Ας μη ξεχνάμε την ιστορία μας και ας προσπαθήσουμε να μάθουμε ότι μπορούμε περισσότερο.
  Με εκτίμηση Βιβή Τ.

1 Σχολίασε το Άρθρο...:

  1. Ανώνυμος8/6/11, 5:05 μ.μ.

    Επειδη τωρα πια ξερουμε ιστορια και αυτο ποναει,λεω οτι το αρθρο ειναι ημιτελες,δεν μιλαει για το μεγαλο κομματι της περιοδου καθως και αφηνει υποπτα υπονοουμενα.Παρακαλω να το συμπληρωσετε και να κινηθει στο μεσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ